Home seriale romanesti VIDEO. Valea Mută, serie filmată în România, debutează azi la HBO. Totul despre serial

VIDEO. Valea Mută, serie filmată în România, debutează azi la HBO. Totul despre serial

0
0

Valea mutăValea Mută este o nouă producţie realizată în România de HBO Europe.

Seria Valea Mută, formată din patru episoade va avea premiera pe 23 octombrie, de la ora 20.00, pe HBO şi HBO GO.

În rolurile principale ale noii producții HBO Europe sunt actorii Theodor Șoptelea și Vlad Bălan, care debutează în film, Rodica Lazăr şi Emilian Oprea.

Din distribuția miniseriei mai fac parte: Corneliu Ulici, Alexandra Fasolă, Ovidiu Niculescu, Mihai Călin, Alina Berzunțeanu, Mihaela Trofimov, Remus Mărgineanu şi Ioan Tiberiu Dobrică.

Valea Mută este o adaptare a unui format norvegian, Øyevitne/Eye Witness. Ce înseamnă asta?

Christian Barna, scenarist Valea Mută: “Înseamnă o oscilație perpetuă între ce să schimbi și ce să păstrezi din original. În cazul de față, în linii mari am păstrat povestea principală, cu accent pe intrigă, adică evenimentul de la început care declanșează o reacție în lanț întinsă pe parcursul celor patru episoade. Apoi am regândit anumite nuclee tematice, pentru a le face să corespundă realităților autohtone. Acest proces de naturalizare a adus cu sine personaje și situații noi care cred că dau miniseriei o culoare aparte.”

Christian Barna a vorbit recent pentru Paginademedia.ro despre noua serie de la HBO, Valea Mută. Interviu, AICI.

Sinopsis:

Seria prezintă relația dintre doi adolescenți care oscilează între prietenie și atracție, în timp ce sunt prinși într-o serie de evenimente care îi pun în pericol. Ei devin martorii unor crime comise într-o pădure de lângă Brașov.

Valea Mută e locul în care se declanșează evenimentele miniseriei axate pe relația dintre doi adolescenți, Filip Zamfir și Horia Diaconu, în contextul unui caz de crimă.

Cei doi sunt martori ai unei crime multiple, însă ascund acest lucru pentru a-și proteja secretul: o aventură clandestină pe care nu vor să o dezvăluie, date fiind prejudecățile lumii în care trăiesc, dar și cele ale propriilor părinți.

Elena Zamfir, mătușa și mama adoptivă a lui Filip, procuror criminalist, preia cazul crimei din Valea Mută. Se lovește curând de lipsa de cooperare dintre instituțiile implicate în rezolvarea cazului, în condițiile în care una dintre victime era un informator al DIICOT infiltrat în clanul Jartea.

DIICOT, odată cu venirea lui Robert Dima la conducere, își urmează agenda proprie utilizând metode violent-intruzive, în timp ce Elena încearcă să pătrundă în lumea ermetică a comunității rrome de lângă Brașov, folosindu-se de o abordare lipsită de prejudecăți și discriminare.

În același timp, Filip trece printr-o criză pe planuri multiple: dilema alegerii între a mărturisi sau nu ce au văzut în noaptea crimei; relația dificilă cu Horia, care îl respinge, temându-se de consecințele relației lor; teama de întoarcerea criminalului; raportul tensionat cu părinții săi adoptivi, cărora le impută opacitatea în fața problemelor sale reale.

Lucrurile scapă de sub control atunci când criminalul începe să se apropie de cei doi, iar fiecare personaj va fi pus în fața unor alegeri dificile.

Regia seriei Valea Mută este semnată de Marian Crișan, imaginea de către Tudor Mircea, scenariul fiind al lui Christian Barna.

Din echipa HBO implicată în realizarea și producția seriei fac parte Johnathan Young și Steve Matthews, producători executivi HBO Europe, Andra Radu, producător creativ HBO România, și Alina David, producător HBO România.

Casa de producție este Castel Film, reprezentată de Bogdan Moncea.

PERSONAJELE

Filip Zamfir

valea-muta_theodor-soptelea-1Filip Zamfir, 17 ani, este un adolescent zbuciumat și inteligent. Își iubește mult mama, într-o manieră idealizantă. Mutarea la Brașov și viața într-o nouă familie, consecințe ale arestării mamei sale, îi provoacă un disconfort puternic. Firea lui independentă intră în coliziune cu inflexibilitatea Elenei, mătușa și tutorele lui, iar un alt ingredient care intensifică conflictul dintre ei îl reprezintă convingerea lui Filip că Elena e cea responsibilă pentru situația în care se află acum. Singurul lucru care pare să funcționeze în viața lui este prietenia cu Horia.

Horia Diaconu

valea-muta_vlad-balan-1Horia, 17 ani, este un adolescent modelat de forțe contrare. Pe de o parte atenția grijulie a mamei, iar pe de alta autoritarismul tatălui său, a cărui asprime are ca scop să scoată din el „un bărbat adevărat”. Îl admiră pe Filip, în care vede o persoană liberă, emancipată, cum și-ar dori și el să fie. După ce relația cu prietenul său atinge un punct interzis, Horia va da înapoi, iar crimele petrecute sub privirile lor complică și mai mult lucrurile și-i sporesc anxietatea.

Elena Zamfir

valea-muta_rodica-lazar-3Personalitatea sa puternică, deloc dispusă la compromisuri, a făcut din Elena, 40 de ani, un procuror respectat din cadrul Secției de Criminalistică din București, unde a activat vreme de opt ani. Când anchetează un caz de crimă finalizat prin deconspirarea unei rețele infracționale majore, tutelată din umbră de politicieni importanți, viața și cariera ei ajung la o cotitură majoră. Pradă presiunilor venite din interiorul sistemului, dar și a unei campanii de presă denigratoare, orchestrată de demnitari corupți, care fac tot posibilul să o obstrucționeze, Elena decide să-și dea demisia. Împreună cu Silviu, soțul ei, și cu Filip, băiatul surorii ei, pe care Elena îl adoptă, se mută la Brașov. Odată cu această schimbare ea speră să-și poată continua activitatea, lucrând la cazuri care să o expună la mai puține riscuri, și, totodată, să petreacă mai mult timp cu familia.

Robert Dima

valea-muta_emilian-oprea-4Șarmant, sigur pe sine și cameleonic, fără trecut, fără rădăcini sau angajamente, Robert, 40 de ani, este un soldat care știe exact cum arată iadul, iar lumea o privește din toate unghiurile cu o lejeritate pe care i-au dat-o viața și experiența. Are un background profesional ireproșabil, care îl propulsează la șefia DIICOT. Metodele lui sunt mai neortodoxe, însă le dă curs fără complexe, pretextând că acestea reprezintă niște mijloace pentru a atinge un scop nobil. Pentru început, o subevaluează pe Elena și își desfășoară nestingherit planurile de destructurare a rețelelor interlope. Dar din clipa în care apare primul martor al crimelor din Valea Mută, lui Robert începe să-i tremure pământul sub picioare.

Camelia Bădoi

valea-muta_alexandra-fasola-1Camelia, 30 de ani, este un agent DIICOT care și-a croit greu drumul într-o instituție unde predomină bărbații. Deși e o profesionistă, structura ei sensibilă adesea îi joacă feste. După întâmplarea tragică din Valea Mută, conștiința Cameliei e împovărată și va încerca din toate puterile să repare ce se mai poate repara, generând un iureș de consecințe imprevizibile.


Laur Codrea

valea-muta_corneliu-ulici-5Laur, 37 de ani, este mâna dreaptă a lui Robert Dima, de care este fascinat și pe care îl admiră. Crede cu tărie în metodele DIICOT, e un om de acțiune, foarte direct, și nu face întodeauna uz de maniere în ceea ce privește metodele cu care abordează cazul. Își ia în serios munca, știe ce face și are încredere în sine. E un om de încredere și un bun executant. Este opusul Elenei vizavi de metodele de abordare. Laur se bazeaza pe ce știe el, pe când Elena este o umanistă delicată în abordare.

Silviu Zamfir

valea-muta_mihai-calin-3Silviu, 50 de ani, este soțul Elenei și a deținut o sală de fitness în București, pe care a vândut-o în clipa în care amândoi au hotărât să se mute la Brașov, pentru a avea parte de o viață mai puțin tumultuoasă. În triunghiul familiei joacă rolul de amortizor de conflicte, prin tactul său diplomatic reușind să tempereze scânteile dintre Elena și Filip. Când Elena acceptă să preia investigația legată de crimele din Valea Mută, Silviu o acuză că a încălcat pactul pe care s-a întemeiat mutarea lor la Brașov, reproșându-i totodată că îl neglijează pe Filip. Voința Elenei de a păstra cazul va presăra raportul lor cu multe dezacorduri, iar informațiile ce vor ieși la iveală pe parcursul anchetei îl vor pune într-o ipostază dificilă.  

Nicu Jartea

valea-muta_ovidiu-niculescu-5Nicu Jartea, 47 de ani, șeful clanului Jartea, este un fost avocat, actualmente liderul unui clan interlop. Experiența acumulată cât timp a profesat în barou îi permite să exploateze fisurile sitstemului, iar afacerile lui ilegale prosperă. Ipocrit și manipulator, se impune în rândurile rromilor, pe care îi folosește ca mână de lucru pentru activități ilicite. Printre altele, Jartea e responsabil de veriga românească a unei rețele de trafic transfrontalier de droguri. Problemele încep să apară pentru el după ce un transport de droguri îi dispare fără urmă, iar ulterior patru dintre oamenii săi sunt uciși la Valea Mută. Indignați, superiorii săi din rețea îl presează să afle ce s-a întâmplat cu transportul, iar Jartea, bănuind că între uciderea oamenilor săi și transportul dispărut există o legătură, va face tot posibilul să afle care e aceasta.

Cristodor Ceprache

valea-muta_remus-margineanu-3Cristodor, 68 de ani, este un personaj de modă veche, e conservator și foarte religios, iar în comunitatea roma reprezintă vocea tradiției. Este pastorul Bisericii Penticostale din Săcele, Brașov și tatăl lui Stadian, Grafian și Aleodor. Își pierde primii doi băieți în Valea Mută, ca atare va da pe parcusului seriei o luptă cu Jartea pentru a-l motiva pe Aleodor să meargă pe “drumul cel bun”. Pentru el „lumea nouă” și afacerile sunt un univers necunoscut. Are o atitudine pasivă în felul în care înțelege și abordează realitatea deoarece, fiind religios, consideră ca noi nu putem face nimic, totul este în mâinile lui Dumnezeu.

Aleodor Ceprache

valea-muta_ioan-tiberiu-dobrica-5Aleodor, 16 ani, este fratele lui Stadian și Giani, două din cele patru victime de la Valea Mută, și fiul cel mic al lui Cristodor. E iscoditor, îi place să știe lucruri și dedesubturi și se uită admirativ la lumea adulților interlopi. Asta explică faptul că deseori și-a însoțit frații în activitățile pe care trebuiau să le facă pentru Jartea.

Lumea fraților lui îl fascinează, dar, în momentul în care aceștia sunt omorâți, în el se ridică niște semne de întrebare. Pe de-o parte e tentat să intre în lumea interlopilor, pe de altă parte înțelege foarte bine că afacerile astea vin cu niște costuri care se referă și la pierderea vieții. La celălat pol al dilemei îl așteaptă viața pe care i-a pregătit-o tatăl său Cristodor, care e pastor. Sfâșiat între bine și rău, Aleodor nu știe ce să aleagă.

Ana-Maria Zamfir

valea-muta_mihaela-trofimov-4Ana-Maria, 45 de ani, este mama lui Filip. Ea este opusul Elenei, adică eternul copil-problemă, oaia neagră a familiei. Ana-Maria a trăit toată viața la limită, într-o adolescență prelungită, împânzită de droguri și relații pasagere. Devine traficantă și dependentă de droguri și nici măcar faptul că îl are pe Filip nu reușește să o responsabilizeze. Într-un final e arestată, ca urmare a unei investigații întreprinse de Elena, și ajunge în detenție. Aici joacă rolul de confident al lui Filip, care o vizitează des, și împarte cu el resentimente la adresa Elenei, pe care o consideră vinovată pentru încarcerarea ei. Ana-Maria va ajunge să joace un rol involuntar în evenimentele cauzate de statutul de martor al lui Filip.

Radu Diaconu

valea-muta_adrian-paduraru-1Tatăl lui Horia este colonel în rezervă. Este suspicios vizavi de relatia apropiată dintre Horia și Filip, mai ales că încearcă să își educe fiul după codul virilității. Coleric, își pierde cumpatul uneori și e violent cu Horia. Își iubește mult fiul, dar nu își manifestă sentimentele, este strict și rigid. Nu e tocmai încântat de sportul ales de fiul său. Are o nevoie exagerată de a deține controlul și se află sub tratament cu calmante, tratament pe care nu îl prea respectă.


Liliana Diaconu

valea-muta_alina-berzunteanu-2Mama lui Horia, casnică, și exact opusul lui Radu, e foarte blândă, maternă și îl susține pe Horia în tot ce face. Îi ia apărarea atunci când Radu îi interzice să se antreneze și, de regulă, încearcă să tempereze orice situație conflictuală. Ea este legătura cu soții Zamfir.

Valea Mută teaser 1:

Valea Mută teaser 2:Jobs Database
Arata mai multe articole din seriale romanesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

FOTO. TVR va difuza un nou serial coreean: Preţul trădării

TVR înlocuieşte un serial coreean cu un al serial coreean. Postul de Stat continuă seria p…