Home seriale romanesti TVR 2 va difuza cele două părți ale filmului Ion: Blestemul pământului și Blestemul iubirii

TVR 2 va difuza cele două părți ale filmului Ion: Blestemul pământului și Blestemul iubirii

Comments Off on TVR 2 va difuza cele două părți ale filmului Ion: Blestemul pământului și Blestemul iubirii
0

Pe 16 iunie, la TVR2, sunt programate cele două părți ale ecranizării romanului “Ion” de Liviu Rebreanu: “Ion: Blestemul pământului” (ora 13.00) și “Ion: Blestemul iubirii” (ora 20.00), scrie tvr2.tvr.ro.

Filmul românesc regizat de Mircea Mureşan, pe un scenariu de Titus Popovici, este ecranizarea romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu. Muzica filmului este semnată de Gheorghe Zamfir.

În rolurile principale joacă Şerban Ionescu, Ioana Crăciunescu şi Petre Gheorghiu.

Ion al Glanetașului, din Prislop, e un tânăr sărac, dar harnic, care iubește pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana, şi odată cu ea, şi pământurile. Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu se mulţumeşte să aleagă şi sfârşeşte tragic.

“Tocmindu-se aprig pentru zestrea Anei lui Baciu, sărăntocul Ion al Glanetaşului e, de fapt, îndrăgostit de Florica.” (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”, 2008)

“Traiectoriile personajelor se înscriu și se topesc într-o frescă lucrată cu simțul măsurii, cu accentele atenuate sau reliefate într-o remarcabilă fluență.” (Valerian Sava, 1980, Cinema).

Filmul este realizat în două serii “autonome”: “Blestemul pământului” și “Blestemul iubirii”. Pentru a se delimita cele două părți, s-a creat special un început pentru partea a doua cu montarea unor secvențe din prima parte.

În 1980 s-a realizat şi un serial TV în cinci episoade, intitulat “Ion”, prin remontarea materialului filmat și adăugarea unor secvențe noi.

Aşa cum cititorii literaturii române clasice cunosc deja, Ion, un țăran sărac din satul Prislop, vrea să intre și el în rândul celor bogați.

Planul său este de a-l sili pe Vasile Baciu, unul dintre bogătașii satului, să i-o dea de soție pe fiica sa, Ana și mai ales zestrea ei, pământul cuvenit fetei. Ana rămâne însărcinată. În același timp, Ion e îndrăgostit de Florica, o fată frumoasă şi săracă. Ion ar dori și zestrea Anei și iubirea Floricăi. Până la urmă, Ion se căsătorește cu Ana, care, disprețuită de toți, se va sinucide, iar Florica se căsătorește cu un fecior bogat, Gheorghe Buluc, pe care însă nu-l iubește. Ion, încercând într-o noapte să se strecoare în patul ei, va cădea răpus de loviturile lui Gheorghe.

Actriţa şi poeta  Ioana Crăciunescu a absolvit în 1973 Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri şi în 1974 a debutat pe marele ecran în filmul “Actorul şi sălbaticii”, de Manole Marcus. În 1978 a jucat în “Ediţie specială”, un film regizat Mircea Daneliuc, în 1979 în “Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, regia Mircea Mureşan.

În 1991 a plecat în Franța unde a rămas 15 ani. În 2009, Ioanei Crăciunescu i-a fost decernat, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Premiul Naţional de Poezie „Nichita Stănescu”.Jobs Database
Arata mai multe articole din seriale romanesti
Comments are closed.

Vezi si

Animația de la Cartoon Network „Craig și dumbrava” ajunge pe ecrane cu un nou film „Craig înainte de dumbravă”

Animația de succes de la Cartoon Network „Craig și dumbrava”, nominalizată la premiile Emm…