(P) Baron Noir, un serial franțuzesc din culisele politicii, se vede și în România pe un post TV lansat recent. Putem spune că e un alt fel de House of Cards.
Mai exact, este difuzat de Focus Sat TV, noul canal lansat de Focus Sat pe 12 iulie. De altfel, serialul este „locomotiva” postului.
Serialul este produs de Ziad Doueri, un cineast care şi-a început cariera pe lângă Tarantino, la Reservoir Dogs, Pulp Fiction şi Jackie Brown.
Mai multe despre noul canala Focus Sat TV, aici.
Un politician vrea să se răzbune pe rivalii politici
Un politician francez (Philippe Rickwaert) vrea să se răzbune pe inamicii politici. Cariera lui este plină de frământări, după ce a fost “sacrificat” de un candidat la preşedinţie, pentru a-i salva acestuia şansele în alegeri.
În dorinţa de răzbunare, Philippe dezvoltă relaţii şi prietenii din toate zonele sociale, de la poliţie la lumea interlopă.
Primul sezon se întinde pe opt episoade, cu finanţări dubioase ale campaniilor, cu oameni care “trebuie” să câştige, dar şi cu drame personale care se răsfârng în politică.
Detaliat, pe episoade:
Episodul 1
Politicianul Philippe Rickwaert este primar în Dunkirk şi deputat în Adunarea Naţională.
Este şi consilierul prietenului său Francis Laugier, candidatul socialist pentru preşedinţie. Candidat care i-a promis lui Philippe că dacă el iese preşedinte, îl pune şef al partidului.
O investigaţie legată de finanţarea campaniei (fonduri folosite incorect) îl face pe Philippe să apeleze la un om de afaceri controversat. Rezultatul: candidatul la preşedinţie rupe legătura cu consilierul lui ca să-şi păstreze şansele în alegeri.
Episodul 2
Candidatul Laugier ajunge preşedinte, dar nu îl ia pe Philippe în noul Guvern, iar relaţiile se deteriorează şi mai tare.
Philippe rupe legătura cu prietenul lui – acum devenit preşedinte – dar rămâne singur în alegerile pentru Parlament – Adunarea Naţională. Este împiedicat de “jocurile” făcute de preşedinte, dar cumva reuşeşte să-şi recâştige locul în Parlament.
Episodul 3
Un episod care marşează pe luptele de putere de la vârful partidului. Un accident îl face pe şeful partidului să lase locul liber, iar candidaţii (printre care şi Philippe) încep lupta.
O luptă între doi inamici şi un personaj care cade “între” (consilierul preşedintelui are o relaţie cu Philippe – inamicul acestuia şi personajul principal din serial).
Episodul 4
Philippe rămâne în relaţia romantică pe care o are cu consiliera preşedintelui (fără ca acesta să ştie), ajunsă acum şefa Partidului Socialist.
Continuă să îşi “caroteze” inamicul politic. În timp ce preşedintele pregăteşte reforme ale educaţiei, Philippe aranjează cu un student (şef al unei mişcări sindicaliste) o demonstraţie împotriva preşedintelui.
Episodul 5
Demonstraţiile împotriva preşedintelui îşi produc efectul, iar Philippe trage sfori discutând cu liderii opoziţiei. Atmosfera politică se inflamează.
Episodul 6
Reapar pe tapet relaţiile lui Philippe cu controversatul om de afaceri de la începutul serialului, căruia politicianul i-a aranjat un contract.
Cum reapare şi numele preşedintelui (candidat la vremea aceea), cei doi rivali politici ajung din nou să discute.
Îi mai aduce şi altceva la masă: ceva posibile sancţiuni de la UE (sună cunoscut?)
Episodul 7
Cei doi inamici politici încearcă acum să iasă “basma” curată. Joacă la armistiţiu, înainte ca presa să pună mâna pe datele din afacerea finanţării dubioase din campanie.
Apar şi probleme de guvernare, de tipul “deficitelor excesive”, iar lupta cu forurile europene i-ar putea aduce pe amândoi în avantaj: preşedintele câştigă imagine, rivalul lui – acum aliat de conjunctură – va nega orice conflict între ei şi iese şi el bine.
Episodul 8
“Ne există prietenie în politică” este laitmotivul. Până la urmă, în lupta la nivel European, cei doi rivali-aliaţi ajung să “tragă” fiecare pentru el însuşi.
Despre Baron Noir
Baron Noir este o producţie Canal+ Création Originale, iar regizorul şi-a început cariera alături de marele Quentin Tarantino. Născut în Beirut, Ziad Doueri şi-a părăsit ţara şi a plecat în America. A ajuns operator de imagine pe platourile filmelor lui Quentin Tarantino, Reservoir Dogs, Pulp Fiction şi Jakie Brown.
În 1998, a regizat West Beirut, un film distins cu premiul Francois Chalais la Cannes Directors Fortnight. În 2012, a adaptat un roman mult discutat – The Attack (Yasmina Khadra), despre conflictul israeliano-palestinian.
Thomas Bourguignon, unul dintre producători, a fost timp de cinci ani ani în comitetul de selecţie de la Cannes.
În 2007, a înfiinţat casa de producţie Kwai, cu care a produs mai multe seriale TV.