Home Seriale TV COMUNICAT. Filme care au ca protagoniști pictori renumiți și pe care trebuie să le vezi

COMUNICAT. Filme care au ca protagoniști pictori renumiți și pe care trebuie să le vezi

0
1
Foto – Unsplash

COMUNICAT. Din gama largă de producții cinematografice care sunt lansate în fiecare an în diferite studiouri din întreaga lume, puține sunt filmele despre pictori care ajung în topul utilizatorilor/cinefililor. Cu toate acestea, dincolo de tablourile pictate, biografiile rămân surse ideale pentru pasionații de artă și film sau pentru cei interesați de nume importante din arta vizuală și perioadele sale istorice. 

Vezi mai jos selecția de filme care surprinde viața pictorilor recunoscuți și cele mai faimoase biografii pe care ar trebui să le vezi.

NOTĂ: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Cele mai interesante și atrăgătoare filme despre pictori

1. Agonia și extazul (1965): Povestea lui Michelangelo și a Capelei Sixtine

Bazată pe romanul lui Irving Stone și regizat de Carol Reed, povestea Capelei Sixtine a lui Michelangelo este transformată într-un spectacol de la Hollywood, cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo și Rex Harrison în rolul Papei Iulius al II-lea. Reunind unele dintre cele mai cunoscute fețe ale Hollywood-ului vremii, această poveste despre Michelangelo și pictura Capelei Bosley Crowther este o bună sursă de informații istorice despre artist și despre perioada în care a lucrat.

2. Seraphine (2008): O poveste tragică a pictorului Seraphine de Senlis

Câștigătorul a șapte premii Cesar, filmul este impresionant atât pentru iubitorii de artă, cât și pentru cei de film. Acțiunea începe în 1914, când un colecționar german de picturi închiriază un apartament în orașul Senlis, unde va descoperi o lucrare realizată de o doamnă care făcea curățenie. Filmul se desfășoară în acel loc și urmărește o poveste de viață sfâșietoare a pictorului care a devenit cunoscut și respectat după moartea sa.

3. Fantomele lui Goya (2006): O narațiune fictivă a timpului lui Goya

Acest film spaniol-american regizat de Milos Forman ne aduce o poveste despre Goya și încercarea sa de a apăra un model de Inchiziție. Deși cadrul istoric al filmului este autentic, povestea în sine este fictivă și se bazează pe personaje inventate, cu excepția artistului. În rolurile principale sunt Javier Bardem, Natalie Portman și Stellan Skarsgard. Filmul explorează forțele care îl conduc pe Goya să-și creeze opera complexă și întunecată, și este o încercare de a reînvia spiritul vremii sale.

4. Mr. Turner (2014): Ultimii 25 de ani din viața celui mai mare pictor britanic

O altă producție reușita, Mr. Turner, este un film biografic despre J. M. W. Turner (1775–1851). Turner este văzut ca un predecesor al impresioniștilor, care au dezintegrat în continuare forme solide în lucrările lor. Filmul se concentrează pe ultimii 25 de ani din viața pictorului și descrie momentele prin care a trecut în timp ce experimenta modul în care vedem lumea.

5. Nightwatching (2007): Rembrandt și uciderea pe care a descoperit-o

Cunoscut pentru exuberanța sa punere în scenă neobarocă, Peter Greenaway a creat o caracteristică emoționantă despre viața profesională și romantică a lui Rembrandt, inclusiv controversa din jurul uneia dintre cele mai cunoscute picturi ale sale – ”Ceasul de noapte”. Filmul se concentrează pe o conspirație pentru crimă în cadrul regimentului de muschete pe care l-a descris în tablou și pe încercarea lui Rembrandt de a arăta, prin alegoria subtilă pe care o desfășoară, portretul de grup.

6. Artemisia (1997): Încercările faimoasei pictorițe baroce

Fiind una dintre primele pictorițe ale căror nume este înregistrat, Artemisia Gentileschi (1593-1653) aparține unui grup care îi cuprinde pe cei mai buni pictori italieni în stil baroc. Creat într-o perioadă în care a fi femeie a venit cu dezavantaje semnificative, Gentileschi a reușit să-și depășească experiența traumatică personală de a fi violată de tutorele ei, pentru a deveni una dintre cele mai progresiste pictorițe din generația ei și prima femeie membră a Academiei de Arta del Disegno din Florența. Filmul a provocat reacții semnificative din partea istoricilor de artă și feministelor, susținând faptul că reprezintă o poveste adevărată, care a fost revocată ulterior de compania care a realizat-o.

Tags


Jobs Database
Arata mai multe articole din Seriale TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

Departure revine la Diva. Cum s-a filmat în pandemie? Despre noile episoade, cu actrița care joacă rolul principal

INTERVIU. „Datorită regizorului decorul arăta foarte cinematic. Este emoționant să vezi un…