Home Seriale TV „Conclav” – thrillerul „papal” cu 8 nominalizări și un Oscar câștigat în 2025 – în premieră la TV, pe FilmBox Premium

„Conclav” – thrillerul „papal” cu 8 nominalizări și un Oscar câștigat în 2025 – în premieră la TV, pe FilmBox Premium

0
0

Ralph Fiennes strălucește în rolul cardinalului Lawrence din „Conclav”, rol care i-a adus a treia nominalizare la Oscar. Fiennes este protagonistul unei capodopere cinematografice care reunește actori mari, precum Isabella Rossellini, Stanley Tucci și John Lithgow. „Conclav” poate fi urmărit în premieră pe FilmBox Premium și pe serviciul de streaming FilmBox+, sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 20:00.

Creat pe baza unui bestseller internațional – romanul cu același nume scris de Robert Harris – „Conclav” ne poartă într-o fascinantă și tensionată călătorie în culisele politicii papale, aflată în plină criză odată cu moartea suveranului pontif. Cardinalul Lawrence (Ralph Fiennes) este însărcinat să reunească un conclav – o reuniune ultrasecretă a liderilor Bisericii Catolice convocată cu scopul de a numi succesorul papal.

Tensiunile încep să apară din două motive: unul, superficial, la vedere – competiția dintre candidați – și al doilea, ascuns, format din lucrurile mai puțin știute din trecutul fiecăruia, lucruri pe care cardinalul Lawrence este nevoit să le caute, într-o adevărată muncă de detectiv. În plus,  cardinalul Lawrence are propriile sale îndoieli, dintre care cele care îl chinuie cel mai tare sunt cele legate de credință.

„Un thriller de cea mai înaltă clasă”

Filmul a primit critici dintre cele mai pozitive și entuziasmante pretutindeni în lume: „un thriller de cea mai înaltă clasă” – The Guardian; „un film păcătos de atractiv” – Vulture; „realizare maiestuoasă și interpretare puternică” – Los Angeles Times. Actualitatea intrigii, realizarea, măiestria scriiturii și jocul actoricesc i-au adus filmului opt nominalizări la Oscar, dintre care cea pentru „cel mai bun scenariu adaptat” s-a și materializat. „Conclav” a fost nominalizat la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal (Ralph Fiennes), cea mai bună actriță în rol secundar (Isabella Rossellini), cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu adaptat (câștigător), cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună producție și cel mai bun design vestimentar. 

„Am citit cartea cu ceva timp în urmă – sunt un fan al nuvelelor lui Robert Harris – dar când am primit scenariul mi-am zis: stai puțin, ăsta suna chiar mai bine”, a declarat Stanley Tucci pentru editorii BAFTA. În același interviu, Ralph Fiennes spunea: „Îmi plac romanele pline de suspans. E ca un thriller politic, doar că personajele de aici nu sunt politicieni, sunt cardinali. Îmi place rolul cardinalului Lawrence. E italian, de fapt – Lomeli – dar l-am numit Lawrence. M-a atras latura asta de detectiv, de investigator al întâmplărilor care se petrec, dar mai ales obiectivul său final: cine merită să fie Papă?”.

Una dintre „vocile” filmului este sora Agnes, călugărița însărcinată cu conducerea Casei Santa Marta, unde toți cardinalii trebuie să locuiască în timpul conclavului. Isabella Rossellini, care o interpretează pe Agnes – un personaj rece care iubește rigoarea, spune că a găsit rolul captivant și pentru că personajul ei este singura femeie cu vreo autoritate în această mare de bărbați. „Femeile nu au un rol public puternic în guvernarea Bisericii”, admite Rossellini „și se așteaptă să fie supuse preoților. Dar, așa cum spune Agnes în film, „Dumnezeu ne-a dat totuși ochi și urechi.” Aceasta este replica mea preferată din scenariu. Ele văd, aud, au păreri și prezența lor este importantă.”

„Am reconstruit Capela Sixtină și Casa Santa Marta la Cinecittà!”

Dintr-un interviu pentru The New York Times acordat de regizorul filmului, Edward Berger (câștigător al Premiului Oscar pentru „Nimic nou pe Frontul de Vest”, aflăm că discursul introductiv al cardinalului Lawrence, la prima ședință a conclavului, este însoțit de un fond sonor interpretat de un cor, care e singurul cântec ce se poate auzi în Capela Sixtină de câteva sute de ani încoace! (Miserere, compus de Gregorio Allegri în 1630 pentru uz exclusiv în Capela Sixtină)

Pentru a-l interpreta pe conflictualul cardinal Lawrence, Berger l-a ales pe Ralph Fiennes. „El a fost primul nume la care m-am gândit”, spune regizorul. “Ca actor, este atât de sincer, serios și plin de profunzime. Cel mai important, Ralph este capabil să portretizeze viața interioară a unui personaj la fel de bine sau mai bine decât orice actor la care mă pot gândi. Lawrence este un om atent și precaut, care nu spune întotdeauna ceea ce simte, așa că Ralph nu are cele mai multe replici în film. În schimb, ceilalți oameni vorbesc – el ascultă și totul se petrece în mintea lui, reflectată de privire. El invită audiența să ia parte la confuzia lui emoțională și spirituală, ceea ce îl face atât de convingător de urmărit.

„Conclav” a fost filmat la Roma, la legendarele studiouri Cinecittà. Fondate în 1937 pentru a sprijini industria filmului italian, au fost parțial distruse de bombele aliate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reconstruite în anii 1950, au devenit studiourile de referință din Europa și cele mai mare studiouri de pe continent.

„Ne-am dus la Roma să filmăm Roma”, spune Berger. “Dar, desigur, Vaticanul nu permite filmările. Am reconstruit Capela Sixtină și Casa Santa Marta la Cinecittà. Pe urmele lui Fellini, Antonioni și Rossellini – tatăl Isabellei – simți istoria cinematografiei în acești pereți. Este incredibil de inspirant să filmezi acolo. Simți că trebuie să te ridici la un alt standard.”

O experiență cinematografică unică

Pentru telespectatorii din România este, așadar, o ocazie rară să se întâlnească, în premieră absolută, cu atâtea elemente spectaculoase de istorie, ritualuri și cutume religioase, intrigi și suspans, artă și interpretare cinematografică.

„Conclav” – premieră  TV în România pe 12 aprilie, ora 20:00, pe FilmBox Premium și pe serviciul de streaming FilmBox+.

FilmBox Premium este un canal TV care oferă tot ce este mai bun în cinema: marile succese de la Hollywood, filme cu distribuții pline de staruri și producțiile regizorilor apreciați. Conținutul atent selectat garantează timpul bine petrecut.



Jobs Database
Arata mai multe articole din Seriale TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

Diva aduce o serie de filme pline de mister

Știi vorba aceea celebră „Curiozitatea a omorât pisica”? Dar ai auzit vreodată continuarea…