Home Seriale TV Regizorul Bogdan Mureșanu lansează scurtmetrajul de animație „Magicianul” la Festivalul Animației Annecy

Regizorul Bogdan Mureșanu lansează scurtmetrajul de animație „Magicianul” la Festivalul Animației Annecy

0
0

Scurtmetrajul de animație „Magicianul”, scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va avea premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de Film de Animație Annecy, care va avea loc în perioada 8-14 iunie 2015.

„Magicianul” este singurul titlu românesc din competiția oficială ce însumează 35 de titluri internaționale, producții și coproducții din peste 17 țări.

În primul său scurtmetraj de animație, Bogdan Mureșanu spune o scurtă poveste a cărei acțiune are loc în Sulina, în anul 1910. Este inaugurată prima centrală electrică din acest oraș portuar românesc. În mijlocul jubilării unei mulțimi moderne și cosmopolite, Ilarion, un magician de altădată, încearcă să-și joace ultima carte.

Scenariul se bazează pe o povestire publicată în volumul de proză scurtă „Erata” de Bogdan Mureşanu (Editura Libra, 2006), însă, de la povestirea care nu era plasată în Sulina, până la scenariul în care a localizat întâmplările în acest spațiu, au trecut câțiva ani, în care tema lumii dezvrăjite a prins contur în acest proiect de animație.

Bogdan Mureșanu și-a imaginat „o zi din viața unui prestidigitator peste care vine o lume nouă, a electricității, care aduce cu ea un alt tip de magie, cea a modernității”, și a ales să exprime această poveste într-o animație, tocmai pentru a stimula imaginația și a determina spectatorii să-și închipuie cum a fost experi­ența locuitorilor din Sulina cînd au văzut pentru prima dată un bec aprins pe străzile lor.

„Am vrut să reînvii o lume apusă și tehnica animației mi-a îngăduit să recreez, după fotografii, decorurile în care se petrece acțiunea filmului, dar mi-am dorit și să ajung la esența poveștii. Și aici cred că animația a fost un mediu potrivit intențiilor mele: nu de a ilustra gloria unei lumi trecute, prin soarta unui port, odinioară exuberant și cosmopolit, iar acum redus la dimensiunile unui orășel uitat, ci de a reprezenta substanța povestirii pe care am scris-o în urmă cu mulți ani.”, spune Bogdan Mureșanu.

„Filmul, mai ales cel de animație, despre care se presupune că e o invenție vizuală totală, trebuie să producă o imagine care, în cel mai bun caz, să rămână apoi agățată, pe pereții acelor „coridoare întunecate” din mintea privitorului. “, adaugă regizorul.

Directorul artistic al scurtmetrajului „Magicianul” este Alexandru Talambă („Tambă”), renumit autor, ilustrator și artist de benzi desenate român, remarcat în Franța prin albumul „Sidi Bouzid Kids” (2012),  în România prin „Elabuga” (2011) și „Mila 23” (2012), titluri care rămân nume de referință ale noii generații de desenatori.

La animația filmului au lucrat: Mihnea Buzatu, Octavian Chiriac, Alexei Gubenco, Alexandru Pop. Și-au împrumutat vocea actorii: Cosmin Șofron, Mihai Gruia Sandu, Ionuț Achivoaie, Ioana Flora, Luca Toma, Olimpia Melinte, Valeriu Andriuță, Dana Vulc, Claudiu Trandafir, Ștefan Velniciuc, Constantin Florescu, Virgil Aioanei, Ionuț Grama, Adriana Titieni, Constantin Bărbulescu, Tudor Istodor, Oltin Hurezeanu,  Sebastian Ioan Lungu. Mircea Lăcătuș și Andrei Bǎlǎșoiu sunt editorii filmului, iar Didier Falk a compus muzica.

Bogdan Mureșanu este scenaristul, regizorul și producătorul lungmetrajului „Anul Nou care n-a fost”, nominalizat anul trecut la European Film Awards (European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI) și deținător a 23 de premii internaționale printre care Premiul pentru Cel mai bun film al secțiunii Orizzonti și Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film (Festivalul Internațional de Film de la Veneția), Premiile Silver Atlas și Youth Jury Prize obținute la Arras Film Festival; Marele Premiu/ Golden Pyramid pentru cel mai bun film obținut la Cairo International Film Festival; Premiul SILVER PEACOCK pentru cea mai bună regie obținut la Goa International Film Festival, Marele Premiu  și Premiul Internațional al Criticii – FIPRESCI  obținute la Luxembourg City Film Festival.

Filmul „Anul Nou care n-a fost” a câștigat 10 trofee la Premiile Gopo, patru dintre acestea pentru Bogdan Mureșanu – Cel mai bun film de lungmetraj, Ce mai bun film de debut, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu.

A debutat ca scenarist în 2008 cu scenariul pentru „Torța umană” (cel mai bun scurtmetraj la competiția de scenarii TIFF). A semnat scenariile pentru „Opinci” (2019) – scurtmetraj de animație, regizat de Anton și Damian Groves (Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2019, Premiul Publicului Tânăr la Clermont Ferrand) și „Unde este Sofia?” – Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film OAXACA, Mexic 2012, apoi a scris și regizat scurtmetrajele „Tuns, ras și frezat” (2013), „Spid” (2016), „Negruzzi 14” (2016) și „Reflexul Semmelweis (2016)”. Scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun”, lansat în 2018, a câștigat premiul Academiei Europene de Film în 2019, avut peste 200 de selecții la festivaluri și 72 de premii (inclusiv Grand Prix la Festivalul Internațional de Film Clermont Ferrand, Franța; Cel mai bun scurtmetraj european la Alcine, Festivalul European de Film, Spania) și s-a aflat pe lista scurtă pentru nominalizările la Premiile Oscar.

Scurtmetrajul „Magicianul” a fost produs de: Kinotopia,  în coproducție cu “MINYA Film and Animation” (Croația) și “Promenons-nous dans le bois” (Franța).

Producător: Bogdan Mureșanu.

Coproducători: Viorel Chesaru (Chainsaw Europe),  Étienne Jaxel-Truer (Promenons-nous Dans Les Bois /Studio Ejt-labo), Miljana Dragicevic (Minya Film And Animation).

Producători executivi: Dan Burlac și Adriana Bumbeș.

Producători asociați: Theo Nissim, Ruxandra Șerban, Alexandra Svet.

Manager producție: Sorin Stuparu.

Distribuitor internațional: Eduardo M. Escribano Solera (Mailuki Films).

Mulțumiri speciale: Conceptual Lab by Theo Nissim



Jobs Database
Arata mai multe articole din Seriale TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi si

Ce e nou la BBC Earth: De la dans în Sicilia la secretele Pompeiului

Picture shows: Anton Du Beke Trei producții noi intră în grila BBC Earth România, în aceas…