
CLASAT, lungmetrajul scris și regizat de Horia Cucută și George ve Gänæaard, desemnat la TIFF 2024 drept „Cel mai bun film românesc” din secțiunea „Zilele Filmului Românesc”, va fi accesibil online doar în perioada 24-27 aprilie, pe site-ul clasat.ro. Achiziționarea accesului online se poate face din 10 aprilie, de pe tot teritoriul României, precum și din străinătate. Utilizatorii sunt invitați să participe la premiera online din perioada menționată și să achiziționeze din timp o vizionare de pe un device favorit, la alegere.
Realizat în regim independent, CLASAT este un film care pornește dintr-o realitate documentată, tot mai îngrijorătoare, în care dezvoltarea tehnologică accelerează într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea noastră colectivă de a o înțelege, reglementa sau controla etic. Cât control lăsăm tehnologiei asupra vieții noastre, cât de vulnerabili rămânem în fața unor structuri tot mai opace sunt doar câteva dintre întrebările care au stat la baza scenariului. Iar forma acestuia – un „fake documentary” despre o ficțională investigație jurnalistică despre decesul unui angajat într-o corporație și impactul AI – se potrivește unei lansări în mediul despre care vorbește: pe internet.
Site-ul clasat.ro a fost creat de Glitch și dezvoltat de Admirtech.
TRAILER: https://youtu.be/I05u6dROkVE
„Abordarea noastră, de a împleti realismul jurnalistic cu tehnicile cinematografice, este o premieră în peisajul filmului românesc. Aceasta oferă un nivel de autenticitate care face audiența să se întrebe dacă ceea ce vede este ficțiune sau documentar. Scopul nostru este să provocăm o discuție, gândire critică, și să aducem la lumină aspecte ignorate ale revoluției AI, oferind o perspectivă umană asupra costurilor ascunse ale progresului tehnologic.”, declară regizorii Horia Cucută și George ve Gänæaard.
Actorul Daniel Popa joacă rolul lui Gabriel Vânătoru, un jurnalist „veteran” al presei independente din România, care începe o investigație pe cont propriu, atunci când bănuiește că o corporație numită FUTURA AI încearcă să mușamalizeze incendiul în care un angajat a murit. Pe parcursul acesteia, descoperă un AI care trebuia să revoluționeze moderarea de conținut pe internet, un mediu toxic de lucru și povestea angajatului Eremia Țofan ce devenise o problemă pentru corporație după o conversie religioasă. Intrigat de modul în care autorităţile şi compania implicată au acţionat ca să oprească subiectul să apară în presă, Vânătoru încearcă să intervieveze oamenii care l-au cunoscut pe Eremia sau au lucrat cu el, reconstruind piesă cu piesă, un puzzle al evenimentelor care au dus la acel incident.
Din distribuția filmului mai fac parte actorii: Emilian Oprea, Liviu Pintileasa, Silva Helena Schmidt, Dana Marineci, Ionuț Grama, Sabina Lazăr, Robi Urs, Mihaela Trofimov, Cezar Antal, Bogdan Albulescu, Axel Moustache, Alin Florea, Răzvan Ilie, Andreea Hristu, Cosmin Teodor Pană, Ionuț Iftimiciuc, Larisa Ioana Enache, Oana Predescu, Silviu Debu, Gratiela Popa, Neculai Predica, Alin Boeru și Vlad Ghinea.
„Ne-au inspirat documentarele true crime, unde narațiunea se construiește treptat, prin
fragmente de mărturii, iar publicul trebuie să deslușească adevărul printre contradicțiile și
tăcerile intervievaților. Tema AI-ului și a eticii tehnologice a intrat în ecuație mai târziu, când am descoperit o investigație a revistei Time despre cum OpenAI a subcontractat muncitori din Kenya pentru a filtra manual conținut toxic, ajutând astfel la antrenarea modelelor AI. Acesta a fost momentul în care ne-am dat seama că vrem să spunem o poveste despre cei care rămân invizibili în spatele progresului tehnologic.”, menționează Horia Cucută și George ve Gänæaard.
CLASAT este un film produs de MC PATRAT FILM.
George ve Gänæaard şi Horia Cucută au co-regizat până în prezent cinci scurtmetraje, care au avut peste 120 de selecţii în festivaluri din numeroase ţări şi au câştigat împreună 19 premii în ţări precum Statele Unite ale Americii, Spania, România, Grecia, Iran sau Polonia.
În 2023 au început să lucreze la lungmetrajul lor de debut, CLASAT, un fake-documentary inspirat din fapte reale. În 2024 au început parcursul în festivaluri câştigând la TIFF premiul pentru cel mai bun lungmetraj românesc în cadrul competiţiei Zilele Filmului Românesc.
Cei doi sunt co-fondatorii mc² film, alături de Alin Boeru, Valentin Paduraru și Vlad Ghinea, un colectiv de producție independentă. Din 2014, echipa s-a concentrat pe producția de film și videoclipuri. Astfel, între 2014-2020 a produs un omnibus de 80 de minute, Țigara de după, compus din zece scurtmetraje, și alte șase scurtmetraje de sine stătătoare (Dușmanul, July Love, America, Mothers), cu multe premii și selecții la festivaluri internaționale de film.
În 2020, MC PATRAT FILM a devenit oficial o casă de producţie, având în spate duo-ul creativ George ve Gänæaard & Horia Cucută.
În această nouă formulă, cei doi au produs trei scurtmetraje precum şi lungmetrajul lor de debut, CLASAT. Iar în prezent, lucrează la scurtmetrajul de animație MANECHIN.
Mai multe detalii pe paginile social media MC PATRAT FILM: